Nije uobičajeno da ovdje uopšte spominjemo Windows, ali vrijeme je za izuzetak. Naime, Windows 10 Insider korisnici (korisnici razvojne verzije Windowsa) su dobili novu verziju koja uključuje kompletan Linux terminal. Potrebno je samo ući u Command Prompt i ukucati komandu bash i terminal se pokreće.

Pitanje se postavlja: zašto bi to bilo problem? Funkcija je tek dostupna 3 dana, i to malom dijelu korisnika, javno će biti dostupna tek na jesen… Ispostavilo se da je Bash Shell u Windowsu više od osnovnog emulatora. Skoro sve funkcije Linuxa su sada dostupne na Windowsu. Zajednica je već uspjela pokrenuti Unity. Naravno, nije jednostavan proces, ali Unity je inače komplikovan pokrenuti na svemu što nije Ubuntu. Ako je ovo uspjelo tako brzo, samo je pitanje vremena kad ćemo sve moći da radimo u Windowsu. Ovakva situacija pokazuje da je ovdje neko nepotreban. Ili je Microsoft pokušao da „izbije” Linux sa scene serverskog i profesionalnog računarstva jer je predominantan za kapitalističku zvijer iz Redmonda, ili je Windows potpuno neprimnjenjiv u tim oblastima.

Izgleda kao jedan razlog, ali nije. U prvom Windows ima potencijala, ali je Linux previše utemeljen da bi Windows preuzeo (Linux nema svrhu za Microsoft), dok u drugom Windows uopšte nema šanse na tom tržištu, tako da jednostavno idu putanjom slabijeg otpora, iskorištavajući open-source prirodu Linuxa (Linux ima svrhu). Kako god bilo, u Redmondu je Linux sada višak. Da li će ga ovaj novi potez izbrisati sa serverskog i profesionalnog tržišta, moraćemo sačekati i vidjeti. Privatni korisnici Linuxa neće popustiti, ali su nažalost u manjini.

Da li je ovo početak kraja profesionalnog Linuxa? Hoće li Linux postati slaba alternativa Windowsu čak i na serverima? Sve zavisi od Microsofta. Ako ovo dobro izvedu, budućnost Linuxa je nesigurna.