Ako vam je računar starije generacije, Lubuntu bi za vas bio pravi izbor. Osim što podsjeća na Windows XP, jednostavan je za upotrebu.

Obično se kaže da je Ubuntu najbolji za početnike. Sa tom činjenicom se slažem. Za njega je ipak potrebno imati malo jači računar.(Dual core, 1GB ram…). Lubuntu je savršena granica. Da bi mogli pokrenuti Lubuntu potrebno vam je:

  • CPU: Minimalno Intel Pentium III 600MHZ
  • RAM: Minimalno 256MB do 384MB
  • HDD: 20GB

Druga strana prednosti jeste to što je prilagodljiv korisniku. LXDE dosta podsjeća na Windows XP, na koga su svi naviknuti. LXDE je inače jednostavan i brzo se može naviknuti. Čak je gradsko vijeće Minhena podijelilo 2000 CD-ova sa Lubuntu-om da korisnici starih računara nebi bacali te računare i pravili bez potrebe otpad.

Evo nekoliko slika najnovijeg Lubuntu-a 13.04.

Lubuntu-13-04-Screenshot-Tour-2 Lubuntu-13-04-Screenshot-Tour-3Lubuntu-13-04-Screenshot-Tour-6Lubuntu-13-04-Screenshot-Tour-8

 

Prva distribucija koju sam instalirao jeste bio Lubuntu. Laptop je tad bio star 8,9 godina.(600MHZ, 256MB ram, 80gb hdd). Tad sam znao malo o Linuxu ali mi instalacija nije pričinjavala veliki problem. Lubuntu je radio perfektno na njemu za razliku od XP-a. Svakom početniku u Linuxu koji ima stari računar na koji nemože Ubuntu ili Fedora, Mint…toplo bi preporučio Lubuntu.

Evo još nekih informacija o njemu koje možete pogledati ovdje>>>

Lubuntu možete preuziti sa službenih stranica>>>

Možete pogledati i službeni wiki koji je podržao Ubuntu>>>

On se trenutno nalazi na 17 mjestu na Distrowatch-u>>>

U naredno vrijeme donosimo i detaljniju recenziju Lubuntu-a.