Ubuntu MATE je jedan od najzanimljivijih derivata Ubuntu-a. Štaviše, tek u februaru ove godine je postao zvanični derivat. Bez obzira na to, sa svakim izdanjem privlači više pažnje. Više o onome što ovu distribuciju čini zanimljivom možete pročitati u redovima koji slijede.


Šta je Ubuntu MATE?

Ubuntu MATE je derivat Ubuntu-a koji cilja na nostalgične korisnike. On koristi MATE desktop sa izmjenama koje ga čine sličnim izdanjima Ubuntu-a prije nego što se pojavio Unity desktop. Tada se Ubuntu zasnivao na GNOME 2 grafičkom okruženju. Svojim panelima na vrhu i dnu ekrana to uspijeva postići. Pored toga, Ubuntu MATE koristi i prilagođeni icon pack, kao i zaglavlja prozora koja podsjećaju na Ubuntu iz starih dana. Do sada smo primjetili samo jednu značajnu razliku u dizajnu ova dva okruženja. U GNOME 2 okruženju, dugmad za Minimize, Maximize i dugme za zatvaranje prozora su bila na lijevoj strani zaglavlja. Ovdje su na desnoj. Ipak, ovo nije problem jer se u oba okruženja ovo može promjeniti.

Ubuntu 10.10                                                                                                                                                 Ubuntu MATE 15.04

About GNOME About MATE

Nije teško razlikovati ova dva OS-a. Ali to i nije poenta ovoga. Ubuntu MATE nema cilj da ,,glumi” stari Ubuntu, nego da olakša upotrebu računara korisnicima koji preferiraju dizajnerska rješenja koja možemo naći u njemu. S obzirom na činjenicu da GNOME 2 nije podržan već neko vrijeme, ovo je odlična zamjena za njega.

Što se paketa tiče, ovfje imamo izbor skoro identičan onome u Ubuntu-u 15.04. Programi su osvježeni na najnovije verzije, a verzija kernela ugrađena u ovo izdanje je 3.19. Nažalost, nismo dobili novi kernel 4.0,  jer su se datum zaustavljanja verzije kernela svih Ubuntu derivata i izlazak kernela 4.0 ,,mimoišli” za dva dana.

Naše mišljenje

Vjerujem da je ovo distribucija koja nesumnjivo ima potencijala jer nostalgičari za GNOME 2 desktopom nisu rijetki (i sam sam u toj grupi). Ona ne oštećuje izbor paketa u Ubuntu-u, osim Unity desktopa. osim toga, ne zahtjeva mnogo resursa, izgleda lijepo i ono najbitnije, radi. Sa ubuntu-om sam uvijek trpio njegove greške i probleme. Ubuntu MATE ih nije uklonio, ali ih je umanjio.

Linkovi

Preuzmite Ubuntu MATE

Ubuntu MATE 15.04 Release notes