Ubuntu 15.04 je od četvrtka 23.4. zvanično dostupan za preuzimanje putem zvaničnog sajta. Ova verzija ubuntu operativnog sistema će biti podržana devet mjeseci, kao i zvanični derivati Kubuntu, Lubuntu, Xubuntu, Edubuntu, Ubuntu Mate i Ubuntu Kylin. Ovo izdanje nije pretrpilo veće promjene u odnosu na prethodno. Međutim, promjene se osjete u derivatima.

 

Novosti i poboljšanja

Ubuntu 15.04 dolazi sa Linux kernelom 3.19. Nažalost, nismo dobili najnoviji kernel 4.0. Ostala ažuriranja oključuju nove verzije ugrađenih programa: Firefox 37, LibreOffice 4.4 i drugi. Interfejs koji pokreće ovaj OS je Unity, u verziji 7.3. Pored uobičajenih uklanjanja grešaka (kojih još ima puno), dobili smo i  par novih funkcija: Sada možemo podesiti da se meniji (File, Edit, View…) prikazuju i kada ne držimo kursor na njima. Takođe je moguće prikazivati osnovne GUI elemente (Dash meni, dijalog prozore za gašenje računara i sl.) preko prozora u Fullscreen modu. Ostatak poboljšanja na ovom polju se svodi na minimalne izmjene u animacijama kako bi se omogućilo brže paljenje i gašenje računara.

Window Manager je u ovom, kao i prethodnom izdanju, Compiz. i on je ažuriran na verziju 0.9.12, koja donosi ispravke grešaka, kao i potpunu podršku za Mate desktop.


Naše mišljenje

U ovom kratkom tekstu smo pokušali da vam u kratkim crtama dočaramo novosti vezane za novo izdanje Ubuntua. Ovo nije potpuna recenzija. Očekujte recenzije najzanimljivijih zvaničnih derivata. U ovom slučaju ćemo obraditi još Kubuntu i Ubuntu Mate. Do tada, možete preuzeti i isprobati ovaj OS ili pročitati zvanične zabilješke o izdanju (Release notes).


Linkovi

 

Stranica za preuzimanje Ubuntu 15.04

Release Notes

Kubuntu 15.04

Ubuntu Mate 15.04