Najnovija verzija Linux kernela 3.10 nedavno je obnavljena nakon devet mjeseci razvoja.Najveća poboljšanja su na polju modernih SSD diskova i AMD grafičkog hardvera.

Evo nekih poboljšanja:

 

  • Bcache (block-layer cache)

Od sada se SSD-ovi mogu upotrebljavati za cacheiranje drugih uređaja za pohranu podataka. Bcacheu je sličan L2Arc kod ZFS-a, ali je Bcache neovisan o datotečnom sustavu i ne zahtijeva konfiguraciju. Ovo će biti vrlo korisna funkcija za vlasnike sustava na kojima su istovremeno instalirani SSD-ovi i klasični hard diskovi.

  • Poboljšana podrška za AMD i Intel grafičke kartice

Driveri za AMD-ove grafičke kartice od sada podržavaju UVD (Unified Video Decoder). Dodana je podrška za Richland i Hainan procesore. Računala s Intelovim grafičkim karticama od sada će se brže podizati iz hibernacije, a za njih je dodana i podrška za overlockanje procesora.

  • Preemptivni multitasking bez timera

Moderna računala rabe preemptivni multitasking. U osnovi svakom procesu daje se određeno vrijeme prije negoli ga se pauzira i prijeđe na drugi proces. Obično se to događa tisuću puta u jednoj sekundi.
Čak i kada računalo ništa ne radi, ugrađeni timer svejedno odradi svoj posao tisuću puta u sekundi.
Najnoviji kernel omogućuje da se kod računala koja obavljaju samo jedan posao (npr. računanje s velikim brojevima) ne događaju nepotrebne stanke, čime se poboljšava rad računala, a na računalu koje ne obavlja nikakve zadatke štedi se energija.

  • Poboljšanja u upravljanju energijom

Ovo će najviše primijetiti vlasnici ARM procesora te AMD-ovih grafičkih kartica.

  • Poboljšana podrška za nove procesore

Ovo se posebno odnosi na Intelove Haswell procesore.

  • Poboljšanja u datotečnim sustavima (posebice btrfs)

  • Poboljšana podrška za Broadcomove bežične kartice

Od sada brcmsmac driver ima podršku za access-point način rada

 

Više detalja možete pogledati ovdje:kernelnewbies.org