30. juna je izašla nova verzija Linux Mint-a, sa brojem verzije 18 i kodnim imenom Sarah. Ova verzija je bazirana na Ubuntu 16.04 Willy Werewolf i donosi brojna poboljšanja, od kojih je istaknut redizajn generalnog izgleda sistema, primarno postignut novim temama za Cinnamon.

 • Verzije i podrška

Kao i uvijek, sada smo dobili Cinnamnon i Mate izdanja, a za oko mjesec dana možemo očekivati KDE i XFCE. KDE verzija bi konačno trebala dobiti Plasma 5 okruženje i programe iz KDE 5 paketa, umjesto dosadašnjeg KDE4. Ovo je definitivno dobrodošla promjena, jer je KDE5 izašao prije dvije godine. Naravno, dobijamo verziju 5.5 ili možda čak 5.6, koji je trenutno u pripremi. Takođe je bitno pomenuti da je Mint 18 zapravo LTS izdanje, i da će biti podržano do 2021. godine.

 • Ažuriranja

Ažuriran je veliki dio sistema. Naravno, svi programi su podignuti na najnoviju verziju. Od velikih promjena imamo Cinnamon 3.0 (koji i testiramo), X-apps inicijativu, pojednostavljeni update manager i druge.

Cinnamon 3.0 donosi sljedeće promjene:

 • Poboljšanja window managera
 • Mogućnost da se isključe omiljene aplikacije i funkcije gašenja i sl. u meniju (ostavlja samo aplikacije po kategorijama)
 • Animacije su po zadanom uključene na menijima i dijalozima
 • Unapređene funkcije za touchpad: moguće je uključiti skrol i po ivici i sa dva prsta u isto vrijeme
 • Podešavanja Accessibility i Sound su preuređena i bolje integrisana u sistem
 • Moguće je podesiti odvijene zadane programe za otvaranje teksta, programskog koda i dokumenata
 • Poboljšana podrška za GTK 3.20, Spotify i Viber

X-apps je projekat koji podrazumijeva pisanje generičkih programa za GTK okruženje. Pokrenut je zato što sveveći broj aplikacija nije u stanju da se pravilno integriše u više od jednog korisničkog okruženja (najčešće podržavaju samo GNOME). Cilj projekta je pisanje programa koji će da zamijene ove programe drugiom programima koji izgledaju veoma slično ili isto kao oni, ali se pravilno integrišu u sva okruženja. U Mintu 18 stižu sljedeći X-apps programi:

 • Xed – text editor baziran na Pluma-i
 • Xviewer – pregledač slika baziran na Eye of GNOME
 • Xreader – program za rad s .pdf fajlovima baziran na Atrilu
 • Xplayer – multimedijalni plejer baziran na Totemu
 • Pix – organizator fotografija baziran na gThumb

Svi ovi programi preuzimaju ulogu svojih osnova u Mintu 18. Ipak, stari programi ostaju u repoima, te su dostupni za instalaciju paralelno sa X-apps.

 

Update Manager je takođe dobio brojna poboljšanja, uglavnom orijentisana prema stabilnosti sistema. Na prvom pokretanju programa dobijate prozor koji zahtijeva sa odaberete jednu od tri opcije koje se tiču načina na koji će Update Manager iznositi ažuriranja. Prva opcija uključuje samo ažuriranja za koja je utvrđeno da su bezbijedna i koja ne utiču na ključne dijelove sistema. Druga opcija (odabrana po defaultu) automatski označava za instalaciju sve pakete kao i prva, ali prikazuje i bezbjednosna ažuriranja, kao i ažuriranja kernela. Ovo je preporučeno rješenje za većinu korisnika. Treća i posljednja opcija označava i ažurira sve dostupne pakete.

Prozor za promjenu kernela kroz Update Manager je potpuno redizajniran, sa preglednijim intergejsom sa linkovima na bug tracker za svaki kernel pojedinačno.

 • Nove teme

2010. godine je predstavljena tema Mint-X, koja je bila i ostala zadana tema svih Mint izadanja od tada. Poslije 6 godina tim je utvrdio da je krajnje vrijeme za promjene, tako da Linux Mint 18 dolazi sa novom temom, Mint-Y. Bazirana je na Arc temi, koja je za kratko vrijeme stekla veliku popularnost u svijetu personalizacije Linux desktopa. Takođe dobijamo i novi icon pack, baziran na Moka paketu.

Postoje 3 varijacije Mint-Y teme:

Mint-Y Light

Mint-Y Dark

Mint-Y Darker

Od drugih poboljšanja naglašavamo nastavak napredovanja podrške za HiDPI, uvođenje nekih popularnih naslova (Steam, Spotify, Dropbox, Minecraft) u Software Manager. Sve edicije odsad podržavaju OEM instalciju, tako da poseban .iso fajl namjenjen toj svrsi više nije u ponudi. Guwf firewall je predinstaliran, ali nije uključen.

Linux Mint je distribucija koja je na dobrom putu da ostane zapisana u istoriji kao predstavnik Linuxa koji uspijeva da održi lak prelazak sa Windowsa, stabilnost, prilagodljivost i jednostavnost upotrebe bez kompromisa po napredne funkcije. Kao LTS izdanje, ova verzija stavlja poseban naglasak na bezbjednost i stabilnost i, sve u svemu, pruža jedan kompletan paket, što se i očekuje od LTS izdanja.