Mageia je malo drugačija od većine distribucija do sada analiziranih na ovom portalu. Naime, nije bazirana na Ubuntu-u, već na  propaloj francuskoj distri po imenu Mandriva. Ipak, činjenica da je razvoj Mandrive obustavljen prije 4 godine, ne utiče mnogo na Mageiu, koja je tada postala samostalna distra.

Ovo, peto izdanje Mageie ne zaostaje za prethodnim, koje je izašlo u februaru prošle godine. Od novosti, imamo novi kernel, ažurirane pakete i sl. Jedna od stvari koja je izdvajala Mageiu od samog početka jeste veliki izbor grafičkih okruženja na jednom DVD-u. ISO fajl ove distre, veličine (kolosalnih) 3.8GB, integriše sljedeća okruženja:

  • KDE
  • Cinnamon
  • LXDE
  • LXQt
  • MATE
  • GNOME

Mi smo odabrali MATE, lagano okruženje koje podsjeća na GNOME 2. O njemu smo pisali u recenziji na Ubuntu MATE 15.04.

Za koga je dobra Mageia 5?

Ako ste iz grupe ljudi koja želi strogu produktivnost, a pritom ne zahtjeva hrpu upitno potrebnih programa, ovo je za vas. Mageia sa nekim od lakših okruženja, npr. MATE ili LXDE, je veoma brza i nećete imati problema sa poslovima koji uključuju upotrebu klasičnih kancelarijskih programa. Mislim na programe ,,kalibra” programa kakve nalazite u LibreOffice ili WPS paketima. Ni malo grafičkog dizajna neće predstavljati problem, ali za sve više od toga, poželjno bi bilo da rješenje potražite u nekoj Ubuntu-baziranoj distri.

A šta je sa nama koji se ne uklapamo u gore navedeni opis?

Nažalost, za nas ostale je ova distra nepraktična. Ona koristi .rpm instalacione fajlove, što joj ne ide u korist. Većina programa je dostupna i u vidu .rpm arhiva, kao i .deb. Opet, nedostatak programa se osjeti. Drugim riječima, ako ćete se baviti nečim što zahtijeva malo naprednije programa za koje znate da postoje u .deb arhivi i ako ste zadovoljni njima, možda biste i mogli preći na Mageiu, ali nije garantovano da ćete imati istu podršku koju Ubuntu i derivati nude.

Zaključak

Nakon malo rada sa ovom distrom, primijetio sam ,,nedostatak Ubuntua”. Nemam nikakve konkretne zamjerke, ali malo ispada  iz kalupa koji prate druge popularne Linux distribucije. Da li je to dobro ili loše, zavisi prije svega od potreba i ukusa korisnika. Ali opet, u tome je ljepota Linuxa- u raznovrsnosti.