Clement Lefebvre, prvi čovjek Linux Minta, objavio je RC izdanja Cinnamon i Mate verzija novog LMDE-a, operativnog sistema koji koristi veoma sličan izbor paketa kao i klasični Mint, ali za bazu koristi Debian Jessie, umjesto Ubuntu-a.

Podsjećamo, LMDE (Linux Mint Debian Edition) je stabilnija verzija Linux Minta koja za ciljnu grupu ima iskusnije korisnike. Kao i kod običnog Minta, prvo možemo očekivati Cinnamon i Mate izdanja, a naknadno i KDE i XFCE. ipak, za razliku od svog Ubuntu-baziranog blizanca, konkretne nove verzije izlaze rijeđe. LMDE takođe ima i drugi sistem ažuriranja softvera. Ubuntu verzija dobija pakete odmah nakon izdavanja, a LMDE ih prima samo kao veće grupe. To znači da paketi ne dolaze redom, nego kao grupe, kad ,,ih se nakupi”.

Po izlasku stabilne verzije ovog operativnog sistema, stavićemo Cinnamon verziju na probu. Tu recenziju možete očekivati uskoro, jer ćemo vam je dostaviti u najkraćem mogućem roku. Postoji mogućnost da obradimo i KDE verziju po njenom izlasku, oko mjesec dana nakon izlaska stabilne Cinnamon verzije.

Do tada, možete preuzeti RC verziju ovdje za Cinnamon, a ovdje za Mate, a napredak stabilne verzije je takođe izložen na Community sajtu.