U subotu, 11.04.2015. stabilna verzija LMDE 2 operativnog sistema je postala dostupna. Objavljene su Cinnamon i Mate verzije, a KDE i XFCE se po svoj prilici neće ni pojaviti. U narednim redovima možete naći sve zanimljivosti, ali i korisne podatke o ovom OS-u.

 

 

Šta je LMDE?

LMDE (Linux Mint Debian Edition) je jedan od dva OS-a koja razvija tim na čelu sa Clementom Lefebvreom. Ovaj tim je poznatiji po svom drugom proizvodu, Linux Mintu, koji je nedavno prestigao Ubuntu po popularnosti i zauzeo mjesto najčešćeg Linux sistema na kućnim računarima. Za razliku od Linux minta koji za osnovu koristi Ubuntu, LMDE koristi debianove pakete u osnovi. Ovo ga čini izuzetno pogodnim za napredne korisnike, ali ga uz malo vježbe i neizbježnog guglanja i početnik može savladati. Od Minta se LMDE razlikuje i po sistemu ažuriranja. Dok Mint koristi LTS sistem u kome svakih par godina izbaci verziju koju će podržavati duže vrijeme, a onda do sljedeće LTS verzije sva izdanja bazira na toj LTS verziji, LMDe to radi na drugi način. LMDE svake godine izbaci stabilnu verziju u martu (ili aprilu, kao ove godine), a ažuriranja paketa, umjesto kompletne konstrukcije OS-a, šalje korisnicima u vidu Update Pack-ova. Na kraju, izbor paketa u Mintu i LMDE-u se razlikuje.


 

Koje programe je tim uključio u ovaj OS?

Na činjenicu da je Linux Mint kompletan OS sa vrlo potpunim izborom ugrađenih programa smo navikli. Ni LMDE ne zaostaje u toj kategoriji. Tako su se u LMDE-u našli uglavnom isti programi kao i u Mintu 17.1: za obradu fotografija se pobrinuo GIMP, za surfanje internetom tu je Firefox, a upravljanje vašim dokumentima, tabelama i slično osigurava Libre Office. E-Mail client je Thunderbird, chat je osiguran Pidgin Messengerom (koji prima Hangouts, Facebook i druge usluge), a za torrente je namjenjen Transmission. Novitet u izboru programa je Blueberry, program za rad sa Bluetooth podešavanjima razvijen namjenski za Linux Mint i LMDE.


 

 Opcije interfejsa

Kao i uvijek u svijetu Minta i LMDE-a, Mate grafičko okruženje nije značajno korigovano, ali se priča krije u Cinnamonu. Ovdje možemo naći Cinnamon u verziji 2.4. Cinnamon je uvijek dobra vijest, jer to znači da dobijate pregršt opcija za mjenjanje svega što možete da vidite. U podešavanjima možete preuzeti teme ili odabrati jednu od predinstaliranih. Odnedavno je izbor predinstaliranih tema proširen sa tri na dvanaest. Istina je da su nove teme zapravo varijante jedne od starih u devet različitih boja, ali nam dodatak tema ne može biti problem. Međutim, moguće je i preuzimati teme u vidu .deb paketa. Tu uskače prva vidljiva mana upotrebe LMDE-a umjesto Minta. Iako obadva koriste istu verziju Cinnamona i primaju .deb instalacione arhive, jedan dio tema koje jesu kompatibilne s Mintom ne podržavaju LMDE. Ovo se dešava zbog ranije opisne činjenice da je Mint baziran na Ubuntuu, a LMDE na Debianu. Srećom, i dalje vam je dostupna arhiva tema kojoj možete pristupiti iz podešavanja.


 

Primjećene mane

Pored nekompatibilnosti tema, ovdje možemo naići i na neke druge mane. Na primjer, problem podrške za Debian i Ubuntu se preslikava na sve programe, što dovodi do neočekivanih situacija: iz Software Managera možete instalirati Wine, ali se ne pojavljuje u meniju. Ovo je prouzrokovano činjenicom da iako je izbor programa drugačiji, iz Software Managera možete pristupiti istim programima, bez obzira na to da li oni zapravo podržavaju Debian. Poboljšanja nema ako pokušate instalirati programe preko terminala, jer oba pristupa koriste istu arhivu. Zbog ovih i sličnih problema je na veb-stranici za preuzimanje LMDE-a naglašeno da sistem nije za početnike u svijetu Linuxa, jer bi mogli imati problema sa nekim od nedostataka. U ovoj situaciji vam kao jedina jednostavna opcija ostaje preuzimanje paketa ručno sa interneta, što podrazumijavai traganje za njima po morima stranica (za veći dio nas je to jedan od razloga za napuštanje Windows-a u korist Linux-a). 

Zaključak

LMDE je dobar OS, ali nije za svakoga. Kao što su sami programeri naglasili, on jednostavno nije dovršen i uređen u stepenu koji bi zadovoljio početnog korisnika. Međutim, kada jednom pregurate tih prvih 6 mjeseci upotrebe Linuxa, vrata ove distribucije su vam otvorena sa do tada dostignutim znanjem. Naravno, malo guglanja i listanja po forumima je neizbježno, ali to je Linux. Vi ne možete imati Linux sistem u kome znate baš sve i ne treba vam baš nikakva pomoć interneta. Linux je veoma širok pojam i LMDE ga predstavlja veoma dobro. Nadam se da će se ova distribucija progurati do top liste Linux sistema, jer je kadar za nošenje štafete Linuxa.