Prateći izlazak Ubuntu-a 15.04, izašla je i njegova KDE varijanta. Kubuntu 15.04 je bio i ostao jedan od najbolje dizajniranih derivata ubuntu OS-a. Međutim, ovaj put su nam priredili nešto novo.


 

Izbor paketa

O baznim paketima koje možemo naći u Kubuntu 15.04 ne možemo mnogo reći. Veći dio je prenesen iz matice, Ubuntu-a. Ono što ipak razlikuje Ubuntu i Kubuntu je interfejs. Dok Ubuntu koristi Unity, u Kubuntu-u ćemo naći Plasma desktop. Plasma je dio KDE paketa aplikacija koji obuhvata veliki broj programa različite namjene. Ovdje ih nećemo naći sve, nego izbor prilagođen potrebama prosječnog korisnika. Tu dobijate multimedijalne plejere, cliente za Torrent, IRC, IM, Mail i sl. Jedina razlika koja se može uočiti je da je ugrađeni office paket LibreOffice, koji nije dio KDE paketa. Ipak, dopunjen je KDE elementima kao što je Kate.

 

Plasma 5

Interfejs je element Kubuntu-a koji je pretrpuo najveće promjene. U odnosu na Kubuntu 14.10, dobili smo čistiji dizajn elemenata i istaknutije ikone. Animacije su preuređene da se uklope u novi koncept izgleda.Kubuntu-14.10-DesktopKubuntu-15-04-Alpha-2-Is-the-Most-Exciting-Release-in-a-Long-Time-Screenshot-Tour-470968-7

Jasno je vidljivo da je kompletan dizajn panela putpuno preuređen, kao i folderi na desktopu. Osim toga, imamo novu temu ikona, kao i novo zaglavlje prozora. Do sada je zadana tema bila Oxygen, ali smo ovaj put dobili novu, Breeze. Oko nove teme se vrti i slogan ove verzije: Designed to be a breeze. Iz slogana vidimo da je glavni naglasak ovog izdanja upravo dizajn i novo okruženje.
Moje lično mišljenje

Kubuntu je uvijek izvlačio ono najbolje iz Ubuntu-a. To je moje mišljenje, i ovo osvježenje ga nije pokolebalo. Mislim da je Kubuntu-u dobro došlo ,,novo ruho” jer promjene u dizajnu nismo vidjeli već neko vrijeme. U svakom slučaju, ovo je po meni izdanje vrijedno pažnje koju je dobilo.
Linkovi:

Preuzimanje Kubuntu-a 15.04

Relase notes