Prije četiri dana predstavljena je najnovija verzija Cinnamona brojčane oznake 1.8.

U ime razvojnog tima najnoviji Cinnamon je s ponosom predstavio voditelj projekta Clement Lefebvre. Cinnamon 1.8 je rezultat sedmomjesečnog rada te donosi dosta novosti i ispravki grešaka. Da ekipa vrijedno radi na ovom projektu svjedoči činjenica da je popis novosti i promjena

Cinnamon

 

Preletimo na brzinu najznačajnije novosti:

  • Cinnamon sada ima svoj vlastiti Centar za kontrolu računala.

control-center

  • Upravitelj datoteka Nemo je doživio promjenu sučelja i bolje se integrira u Cinnamon. Sada možete jednostavno sakriti sidebar, te birati prikaz grananja datoteka ili prikaz ikona mjesta. Ispod svake ikone mjesta u sidebaru se nalazi i malena traka koja pokazuje koliko podaci u njoj zauzimaju prostora na disku. U /usr/share/nemo/actions možete dodati radnju, a ona će se pojaviti u izborniku kod pritiska desne tipke miša.

nemo

 

  • Cinnamon sada ima vlastiti screensaver. Moguće je unijeti poruku koja će se prikazatina zaključanom ekranu.

away_message

screensaver

 

  • U najnovijem Cinnamonu možete koristiti Deskletse. Radi se o malim programima koji se izvode i prikazuju na desktopu.

desklets

 

  • Upravljanje začinima” je novi termin koji se koristi u Cinnamonu. U “začine” spadaju deskleti, teme, appleti i ekstenzije. Od sada “začine” možete instalirati direktno s desktopa. Više nije potrebno posjećivatihttp://cinnamon.linuxmint.com

xlets

 

  • Razvijatelji deskletsa su dobili jednostavan API za podešavanje postavki.
  • Sustav zna prepoznati kada sekoristi softversko renderiranje desktopa (problemi s grafičkom karticom) i o tome će obavijestiti korisnika.
  • Cinnamon više ne koristi gnome-session za fallback način rada. Ranije se često znalo događati da gnome-session ne dozvoljava puni Cinnamon desktop čak i kada je hardver računala to podržavao. Od sada Cinnamon session uvijek pokreće Cinnamon, a nakon rušenja sučelja započinje s Metacityem i pita korisnika da li želi ponovno pokrenuti Cinnamon.
  • Poboljšana je konfiguracija “vrućeg kuta
  • Dodan je Coverflow i Timeline Alt-Tab te horizontalno i vertikalno maksimiziranje prozora

Završit ćemo ovaj tekst citirajući našeg čitatelja:

Nevjerovatno koliki posao taj mali broj ljudi ili taj čovjek (Clem) uspiju napravit u roku 7 mjeseci! Još kad se uzme u obzir da Clem radi i na Mateu, kapa dole čovjeku. Pitam se što bi bilo da imaju malo ozbiljniji kapital iza sebe?

Da, impresivno je kako dobar posao obavlja ekipa koja razvija Linux Mint! U posljednje vrijeme jednostavno ne mogu pogriješiti! Stvarno kapa dolje Clemu i ekipi!

Detaljnije o promjenama možete pročitati na službenoj stranici.