BiH inspektori tvrtkama savjetuju prelazak na Linux

Federalna uprava za inspekcijske poslove u BiH nedavno je prezentirala rezultate pojačanog inspekcijskog nadzora nad zaštitom autorskih prava, korištenja i prometa kompjuterskih programa, izvještava klix.ba.

Prema riječima Ibrahima Tirka, direktora Uprave, do sada su bila 304 inspekcijska pregleda, a izrečena su samo dva prekršajna naloga. U Federalnoj upravi za inspekcijske poslove kažu da su postigli efekt i samim tim što su imali upute firmi koje su tražile savjete te koje nisu znale da koriste nelicencirani softver, jer su ga kupili misleći da je licenciran.

Direktor Uprave za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona Besim Duraković kazao je da je cilj, i kada je u pitanju edukacija, u potpunosti postignut:

Podignuta je svijest kod subjekata nadzora koji nelicencirane softvere koriste u komercijalne svrhe. Mi nismo išli nigdje gdje subjekti nadzora nemaju ekstra dobit. Cilj je bio povećati porezne prihode, ali i prihode u sektoru IT-a. Ovim smo ostvarili cilj i mogućnosti zapošljavanja u IT sektoru”, rekao je Duraković, te pozvao korisnike koji nemaju potrebu da koriste licencirani softver i čije poslovanje zadovoljavaju tehničke pretpostavke besplatnog softvera kao što su operacijski sustavi Linux i FreeDOS, da njih i koriste.

via BiH inspektori tvrtkama savjetuju prelazak na Linux | Linux Za Sve.