Kako Linux nastavlja da raste kao održivo desktop rešenje,šanse da probate Linux se stalno povećavaju. Kada se konačno odlučite da prošetate kroz Linuks Aveniju, biće potrebno da odlučite koja distribucija (kratko, distro) od hiljada koje postoje je prava za vas. Pravi izbor je važan korak, jer vam može pomoći da vaše iskustvo bude zadovoljavajuće. Samo probajte zamisliti da ste probali distro koji nije bio za vas?

Pre nego što krenemo objašnjavati po čemu je svaki distro specifičan, moramo prvo smisliti šta nam je potrebno. Šta je to što nam treba na našem operativnom sistemu? Lakoća korištenja? Mogućnost da tvikujete svaki detalj vašeg sistema? Tehnologije koje se pojavljuju u drugim distro-ima dok ga vi odavno već imate na vašem sistemu? Budite siguni šta tačno želite da imate, jer će vam to pomoći da lakše izaberete pravi sistem za vas.

Ubuntu

Ubuntu se ponekad čini kao novo lice Linuxa. Umesto da vidite Tux (pingvina), Linux maskotu, ponekad vidite Ubuntu logoe. Ubuntu je brzo posta popularan izbor među desktop korisnicima, moram reći da je moje prvo pravo iskustvo sa linuksom bilo sa Ubuntu-om. Svaki distro ima drugačiji cilj, a cilj Ubuntu-a je jednostavan: učiniti Linux što lakšim za korisnike. To uključuje uklanjanje karakteristika kao što su root nalog, i dodavanje style-ova, jedan-klik instalacija na dugme, i velika riznica paketa. Ako niste frik za tehnologiju, ovo je odličan način da počnete.

Fedora

Fedora je još jedan popularan izbor među desktop korisnicima. Drugačiji je od Ubuntu, kako-god, on daje čist radni desktop dok se korisniku daje više kontrole nad sistemom. On sadržava karakteristike kao što su root nalog, i ima deskriptivniji package manager. Drugim rečima, morate da znate malo više o tome kako linux radi i kako se paketi oslanjaju jedni na druge i kako se instaliraju, da bi uspešno koristili Fedoru.

Ako ste obratili pažnju kako je sa drugim Linuks distro-ima, to vam ne bi trebalo predstavljati problem. Takođe, Fedorin striktni stav o open-source politici vas sprečava da instalirate vlasnički (proprietary software) softver ili drajvere, što se može prevazići sa malo truda. Dakako, ako ste naučili nešto o tome, ovo neće predstavljati problem.

openSUSE

openSUSE je jedan od zadnjih izbora među najpopularnijim distro-ima za desktop korisnike. Ali on i dalje ima dosta podrške da bi bio dobro oformljen distro. Njegov cilj nije da bude lak za novajlije, niti da nas po defaultu ograničava na open-source software, već da kreira sopstveni radi prostor. Po defaultu on koristi drugačije desktop okruženje kao dodatak njegovom mnogostranom package manager-u. Ako ste početnik koji traži distro, ovaj je više sličniji Fedori nego Ubuntu, u smislu da je izazovan. Bez obzira, to je veoma interesantan projekat koji vredi da se pogleda.

Arch Linux

Ako sam Fedoru i openSUSE opisao kao izazovan, onda sam preuveličao. Arch Linux ima kompletno drugačiju postavku i namenjen je sasvim drugačijoj grupi entuzjasta. Arch je oduvek bio namenjen onima koji znaju poprilično o Linuksu. Ideja iza ovog distro-a je da vam daje kernel u ruke, kao i osnovne pakete, i onda vi instalirate sistem. Kada to odradite, butujete u sistem i počinjete da instalirate sve od nule: vaš display manager, vaše desktop okruženje, vaš pretraživač, vaše drajvere, i sve ostalo što želite ili vam treba.

Ustvari, ne postoji istinski “default” u Arch-u, tako da snimci ekrana prestavljaju samo primer onoga što možete da postignete. Prednosti ovakvog pristupa je da tačno znate šta imate instalirano na vašem računaru, zato što ste to vi instalirali i niko drugi. To takođe drži stvari, što se tiče resursa na nekom minimumu, a što se tiče performansi na veoma visokom nivou.

To definitivno nije za početnike, ali je veoma dobra alatka za učenje, dok gradite veoma koristan i upotrebljiv sistem.

Zaključak

Na kraju krajeva, sam izbor Linux distro-a je uvek na vama i nijedan nije “bolji” od drugoga. Takve izjave su uvek bile samo mišljenja, a sa širokim izborom distro-a, pravi izbor za vas nikada nije mogao biti bolji. Uvek je najbolje da ne zaboravite ko ste vi, i ko su ciljani korisnici za svaki distro. Prava odluka će vaš poštedeti mnogih glavobolja u budućnosti.

Koje Linux distro(e) vi koristite, i zašto ste baš taj izabrali? Koji karakteristike su vas nagnale da izaberete baš taj distro, a ne neki drugi?

via 4 Recommended Linux Distros To Help You Choose The Right One