U cijeloj ovoj strci oko Raspberrya malo smo nepravedno zapostavili još jedno prilično interesantno računalo.

Cotton Candy je u osnovi računalo na USB sticku. Stavite ga u džep i nosite sa sobom. Kada vam zatreba potražite najbliži PC. Linux, Windows ili Mac – svejedno. Uključite Cotton Candy u USB port, pričekate da se pokrene virtualizacijski softver i Cotton Candy će parazitirati na vašem PC-u koristeći njegovu tipkovnicu, miša i ekran. Možete koristiti dva operativna sustava – Ubuntu ili Android 4.0. Oba sustava možete preuzeti s proizvođačeve web stranice.
Ukoliko ne želite na ovaj način mučiti vaš PC, Cotton Candy možete putem HDMI-a priključiti na bilo koji ekran, dodati mu miša i tipkovnicu i na taj način ga koristiti kao malo ARM računalo. Periferiju možete priključiti putem mikro USB-a ili Bluetootha. Osim mišem i tipkovnicom, uređajem možete upravljati i putem pametnog telefona.

 

Pokreće ga prilično živahan dvojezgreni ARM procesor od 1,2 GHza, ima 1 GB RAM-a. Za hranjenje vaših okica se brine četverojezgrena ARM grafička kartica koja je sposobna za pokretanje 1080p videa i prilično impresivnu 3D grafiku. Sa strane je ugrađen mikro USB priključak, utor za mikro SD karticu, a u unutrašnjosti se nalazi wireless i Bluetooth kartica.
Osim lokalno pohranjenih podataka na mikro SD kartici, na raspolaganju vam je i dodatni prostor za pohranu na Oblaku tako da su vam vaši najvažniji dokumenti uvijek lako dostupni.
Uređaj bi se trebao pojaviti u prodaji za koji mjesec, a već su sada moguće predbilježbe za kupnju. Na žalost, cijena nije na razini Raspberrya – uređaj će koštati oko 200 dolara. Nije fer uspoređivati cijenu ova dva uređaja jer je Cotton Candy daleko moćniji uređaj s dosta dodatnih mogućnosti tako da to mora donositi i porast cijene. Na žalost, budući da su oba računala predstavljena u isto vrijeme, Raspberry je zbog svoje niske cijene ipak preoteo fokus potiskujući Cotton Candy na marginu što nikako nije pravedno budući da se radi o zaista zanimljivom uređaju.

PC koji nosite u džepu, spremište za do 64 GB podataka, prijenosna igraća konzola, prijenosni multimedijalni centar. To su samo neke od ideja za što bi se uređaj mogao koristiti. Imajte na umu da su neke od igara na Androidovom Marketu poprilično dobre i mogu dati poprilično konzolaško iskustvo. Pogotovo ako ih igrate na velikom ekranu u dnevnom boravku.
Još jednom se Linux pokazuje kao izvrsna i fleksibilna platforma. Mali proizvođači elektronike i ljudi s dobrom idejom mogu od ovog operativnog sustava napraviti čuda.
Nadam se da je ovo početak i da će nas uskoro dočekati još dosta ovakvih malih i jeftinih ARM računala.

Pogledajte video: (Ovo je malo stariji prototip. Noviji uređaji izgledaju daleko ljepše.)

Cotton candy